info@neslihanaslihan.com

Sevgi̇li̇ler Günü
Buradasınız: Anasayfa / Blogum
5 Eylül 2022, Pazartesi
Sevgililer Günü
Sevgililer Günü

Çocuklarınız Sevgiliniz midir?

Bir ritüel olarak her yıl 14 Şubat tarihinde Sevgililer Günü kutlanıyor.Sevgililer günü yetişkinlerin günüdür...Çünkü içinde aşk vardır ve aşk yetişkinlerin birbirlerine duyduğu sevgi , arzu ve şehveti içerir.Sevgi ise  karşı cins olmaksızın herkese karşı olabilir. Bir başkasına duyulan çok güçlü yakınlık ,bağlılık gibi.Aile içindeki sevgi, arkadaş, dost sevgisi bunlardan bir kaç tanesidir. Sevgi yalın anlamıyla bir duygu ve heyecan türüdür.İnsanın bir şeye ya da bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermesine de denir. Bir başka tanıma göre de sevgi, ‘’öğrenilen duygusal bir tepkimedir.” Yönelime göre sevgiliye, yaradana , vatana, ebeveyne, çocuğa duyulur. Şefkat, merhamet ve fedakarlık sevgiye dairdir. 

Ebeveynler ile çocuklar arasındaki ilişki her yaşta ‘anne, çocuk ve baba, çocuk’ ilişkisi şeklinde olmalıdır. ‘Aşkım, sevgilim, birtanem’ gibi hitaplar kullanmak anne, baba, çocuk ilişkisinde erotizme yol açar. Bu durum çocukların erken cinsellikle tanışmasına, bu ilgilerini ebeveyne yönlendirmesine yol açabilir. 

Sosyal medyada bir modadır gidiyor ; baba kız aşkı ,anne bebek aşkı, halasının aşkı ,teyzesinin aşkı .... Boy boy fotoğraflar ve gururlanmalar !Hayır efendim ne münasebet ? Çocuğunuzu istismar ederken onu cinsel istismara açık hale getirdiğinizi bilseniz acaba hala...? Çocukları kendi isteklerimiz doğrultusunda kullanmak duygusal istismardır. Oysa ki ebeveynlik çocuklarımızın kendi kimliklerini oluşturabilme ve sağlıklı yetişkin olabilme yolundaki sorumluluğumuzdur.Yetişkince sağlıklı bir aşk ilişkisi ve cinsel yaşam kurabilmeleri için çocukların 3 - 6 yaşları arasında ebeveynlerine duydukları  cinsel arzu ve aşkın   devam etmemesi gerekir. Çocuklarına ‘aşkım, sevgilim’ diye hitap eden ebeveynler, çocuklardaki geçmesi gereken ve adına ödipal dönem denilen bu dönemi provoke etmiş ve bu duyguların devamlılığını sağlamış olurlar. Bu süreci sağlıklı geçiremeyen çocuklar da  aşk ve cinsellikle ilgili takılma yaşayıp , partnerleriyle sağlıklı duygusal ve cinsel ilişki kurmakta güçlük çekerler.Bilinmesi ve gösterilmesi gereken basittir.Babanın aşkı anne,annenin aşkı babadır. O kadar.Anne baba çocuğa çocuk gibi davranmalı ve kendi yetişkinlik rol modellerini iyice belirlemelidir.

Bir nevi, yetişkinlik döneminde  karşı cinsle yürüteceği ilişkinin provasını yapan bir kız çocuğuna babasının aşkım sevgilim demesi hele de boşanmış bir babaysanız çok ciddi sorunlara davetiye uzatabilir.Sizden gördüğü ilgiyi aşk olarak algılar ise, ileride kendisinden büyük kişiler tarafından sevilme ihtiyacı duyabilir. 1- 2 yaşındaki çocukların dudaktan veya genital bölgelerinden öpülmesi ,çocuklarla aynı yatakta yatılması , çocukları erken cinsellikle tanıştırdığı gibi  bu tür yaklaşımları ebeveynden görmek durumun normal algılamasına katkıda bulunur ki sevgi ve mahremiyeti birbirinden ayıramayan çocuğun cinsel uyarılma ve istismarlara açık olmasına yol açabilir.

Çocuk ve ebeveyn ilişkisi karşılıklı güven içerisinde olması gereken bir ilişkidir . Davranışlarınız ve  sözlerinizle çocuğunuzun çocuk olarak sevildiğini algılamasını sağlarsınız. Hatırlatırım çocuklar öğütlerden çok ne yaptığınızı  ve nasıl yansıttığınızı unutmaz .

Sevgililer gününüzü kutlarım. 

 

Neslihan ASLIHAN 

Aile ve Çift Terapisti