info@neslihanaslihan.com

Terör Ve Şi̇ddet Haberleri̇ni̇ Çocuklarla Paylaşmak
Buradasınız: Anasayfa / Blogum
5 Eylül 2022, Pazartesi
Terör ve Şiddet Haberlerini Çocuklarla Paylaşmak
Terör ve Şiddet Haberlerini Çocuklarla Paylaşmak

Beklenmedik Zamanlar 

Beklenmedik yer ve zamanlarda karşımıza çıkan  olaylar her yaştan insanı etkilemekte ve bu etki travmatik düzeylere varabilmektedir.Yaşamın güvenli olmadığı hissini yaratan her durumda  hepimiz önce  güvende olmanın yarattığı hissi ararız. Gelecek için olumlu düşüncelere sahip olabilmemiz  kendimizi tehdit altında hissetmediğimiz zaman gerçekleşir.

Çocuklarda ruhsal gelişimin en önemli gereksinimi  güven duygusunun sağlanmasıdır.Çocuklar yetişkinler gibi korkularını ve kaygılarını anlamlandırıp isimlendiremeyeceğinden haberlerden görüntülerden ve  yorumlardan daha çok etkilenerek  sosyal ve  ruhsal yönden travmatize olabilirler.Her çocuğun  öğrenme hızı ,ilgisi, dikkati gelişim dönemine göre değişiklik gösterir.Bu da çocuğun duyduğunu gördüğünü nasıl algladığyla ilgili bilgi verir. Aile yapısının hassasiyeti ve olayları ele alma biçimi çocuğumuzun davranışsal tepkilerine yansıdığında kendi tepkilerimize dönüp bakmalıyız.Unutmamalıyız ki çocuklar hem medyayı izler hem yetişkinleri.Rol model alınmak  hayatın her alanında devam eder. Hüzünde de ,sevinçte de, kaygıda da, korkuda da ...

Ne yapmamalıyız?

Haberleri saklamamalıyız.Haber kaynaklarının ve çevrenin etkisi ile çocuklarımızın duymasını istemediğimiz haberleri öğrenmesi kaçınılmazdır.

Evdeki rutin kuralları bozarak aşırı özen göstermemeliyiz.Çocuklar rutinleri değiştiğinde rahatsız olurlar.Tek başına yatma alışkanlığı kazanmış çocuğunuzu kendi yatağınıza almayınız. Bu ona işlerin yolunda gitmediğini düşündürtür.

Yaş ve gelişimsel dönem özellikleri gözönüne alınarak görüntüler izletilmemelidir.Nasılsa izleyecek bari benim yanımda izlesin demek çocuğun bir müddet sonra şiddet içerikli görüntülere alışması ve bunu normal kabul etmesine yol açar.

Güvenlik sağlama adına yaşamı ile ilgili kısıtlamalara gitmemeliyiz.Okula göndermemek,arkadaşlarıyla oyun oynamasına izin vermemek gibi.

Kaygıyı hafifletmek amacıyla nasıl bir çözüm bulduğumuzu gözden geçirmeliyiz.Teselli olsun ya da konudan uzaklaşsın diye yönlendirdiğimiz bilgisayar oyunlarındaki çatışma hırs ve ölüm içerikli  kavramlar çocuklar tarafından normal kabul edilecek ve bir müddet sonra oynadıkları oyunlara ve arkadaşlık ilişkilerine yansıyacaktır. 

Ne yapmalıyız ?

Yaş ve hassasiyeti gözöüne alarak soru sormalarına izin verelim dinleyelim.Güvenliği sarsıcı ve tedirgin edici durumlar hakkında ne bildiklerini öğrenip ona göre açıklama yapalım.

Soruların ardından çocuklar düşünerek cevapları  anlamlandırmaya çalışır.Sessizliği bozmayalım .

Açıklamalarımız kısa net ve kendi kaygılarımızı yansıtıcı yorumlardan uzak olsun.

Olayları anlatırken duygularımızdan bahsedelim.Yetişkinlerin de üzülüyor olması samimi gelecektir fakat korkusuyla üzüntüsüyle başa çıkan yetişkin görüntüsüyle zihinlerine  olumlu mesajları kazımalarına zemin hazırlamış oluruz.

Çocuğumuzun duygularını anlatmasına  olanak tanıyalım. Küçümsemeyelim, geçiştirmeye çalışmayalım.

Aşırı tepkiler vermekten kaçınmaya gayret edelim.

Ailece her zamankinden daha fazla beraber olmaya özen gösterlim. Takım oyunları , aile üyelerinin beraber yemek yemesi, ve beraber yapılcak etkinlikler  güven duygusunu artırır.Güven duygusu artınca daha olumlu bir abkış açısı kazanırız .

İlgi ihtiyacı artıyorsa çocuklarımza daha çok ilgi gösterelim.Gerginlikle başa çıkmak çocuklar için kolay değildir. Öfke kontrolü ve takım oyunlarını eğlenceli hale getirmek stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Rüya ,uyku sorunları,ışık ve sesten korkma ,anne babayla yatma isteği,evde kalmak isteme gibi durumlar tekrarlanıyorsa profesyonel yardım almaya özen gösterelim.

Huzurlu ve sevgi dolu günler dilerim.